Prikkelbaar darmsyndroom PDS

Het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) is de meest voorkomende oorzaak van maag- darmklachten bij volwassen. Vroeger werd dit ook wel spastische darm genoemd. Naar schatting heeft 1 op de 12 Nederlanders last van PDS. Er bestaan drie verschillende soorten PDS; 1, voornamelijk obstipatie. 2, voornamelijk diarree. 3, wisselend obstipatie of diarree.

Wat zijn de symptomen van PDS?
De klachten kunnen per persoon en per dag verschillen. Mogelijk zijn;
– Zeurende stekende buikpijn
– Afwijkend ontlastingspatroon (diarree, obstipatie of beide wisselend)
– Gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik.
– Zuurbranden, slikklachten

Klachten buiten de buik;
– Vermoeidheid
– Depressie
– Spierpijn
– Rugpijn
– Hoofdpijn

Het prikkelbaar darmsyndroom behandelen;
In tegenstelling tot de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is er bij het prikkelbaar darmsyndroom geen sprake van een actieve ontsteking in het maag- darmkanaal. Qua behandelingsmogelijkheden zijn er veel overeenkomsten met deze ziekten.

Tijdens de consulten leren wij je welke voedingsmiddelen je maag en darmen belasten en hoe de reacties ontstaan die je in je lichaam voelt. Door deze voedingsmiddelen (een tijd) niet te gebruiken zorg je ervoor dat je maag- darmkanaal tot rust kan komen waardoor de klachten zullen afnemen. In sommige gevallen is er een aanvullende behandeling nodig.

Crohnproof raadt het FODmap dieet af.
Veel mensen met het prikkelbaar darmsyndroom ervaren verlichting van hun klachten door het toepassen van het FODmap dieet. Door de opbouw van dit dieet en de voedingsbeperkingen die het geeft ontbreken belangrijke voedingsstoffen in je dagelijkse voeding. Door deze te korten kunnen na verloop van tijd andere problemen in je lichaam ontstaan.

Als je merkt dat je minder klachten ervaart door voedingsmiddelen zoals kool, prei, ui en knoflook uit je voeding te schrappen is het zeer goed mogelijk dat er andere dingen in je darmen gaande zijn waardoor je juist op deze voedingsmiddelen reageert. Hoe dit precies zit en wat jij kunt doen om je darmen tot rust te brengen vertellen we je graag in een consult.

De aanpak van Crohnproof:
Bij Crohnproof doen we niet aan symptoombestrijding. Bij ons leer je in begrijpelijke taal welk effect voeding heeft op je lichaam. Welke voedingsstoffen je lichaam belasten en wat ervoor zorgt dat je overgevoelig bent geworden voor bepaalde voedingsstoffen.

Samen aan het werk:
Bij Crohnproof kun je deelnemen aan de consulten via een online video verbinding. Of je nou thuis, onderweg of op kantoor bent. Onze consulten zijn overal ter wereld beschikbaar. Natuurlijk mag je ook naar Heerenveen komen om samen om tafel te zitten. Ben je benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen?

Maak nu een afspraak en leer wat jij kunt
doen om grip op je gezondheid te krijgen!

Maak een afspraak