Het prikkelbaar darmsyndroom

Wat is het prikkelbaar darmsyndroom?
Het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) is de meest voorkomende oorzaak van maag- darmklachten bij volwassen. Vroeger werd dit ook wel spastische darm genoemd. Naar schatting heeft 1 op de 12 Nederlanders last van PDS.

Er bestaan drie verschillende soorten PDS:
-Voornamelijk obstipatie
-Voornamelijk diarree
-Wisselend obstipatie of diarree 

Wat zijn de symptomen van PDS? 
De klachten kunnen per persoon en per dag verschillen. Veel voorkomend zijn:
– Zeurende stekende buikpijn
– Afwijkend ontlastingspatroon (diarree, obstipatie of beide wisselend)
– Gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel
– Een opgezette buik
– Zuurbranden
– Slikklachten

Klachten buiten de buik
– Vermoeidheid
– Depressie
– Spierpijn
– Rugpijn
– Hoofdpijn

Diagnose voor een prikkelbare darm
Doorgaans wordt de diagnose voor het prikkelbare darmsyndroom gesteld als er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt voor de klachten die jij ervaart. Het wordt dan afgedaan als een prikkelbare darm. Een nikszeggende diagnose waar je het maar mee moet doen. Dat terwijl er tal van behandelmogelijkheden zijn om het prikkelbaar darmsyndroom te herstellen. 

Het prikkelbaar darmsyndroom behandelen
In tegenstelling tot de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is er bij het prikkelbaar darmsyndroom geen sprake van een actieve ontsteking in het maag- darmkanaal. Qua behandelingsmogelijkheden zijn er veel overeenkomsten.

Voeding
We eten veel voedingsmiddelen die onze darmen belasten. Doorgaans bestaat onze voeding vooral uit granen, zuivel en suikers. Een belasting door voeding en een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zorgt ervoor dat onze spijsvertering minder goed functioneert. Dit leidt tot brandend maagzuur, gasvorming, pijnlijke krampen, diarree of obstipatie.

Pathogenen
Bij veel mensen met een prikkelbare darm worden de klachten veroorzaakt door de aanwezigheid van pathogenen zoals Candida of een parasiet. Crohnproof werkt met een gespecialiseerd laboratorium voor ontlastingsonderzoek. Door speciale onderzoeksmethoden tonen zij regelmatig de aanwezigheid van een parasiet aan waarbij eerdere testen via de huisarts negatief waren.

Crohnproof raadt het FODmap dieet af
Veel mensen met het prikkelbaar darmsyndroom ervaren verlichting van hun klachten door het FODmap dieet. Met name knoflook, prei en ui geven vaak vervelende reacties in het lichaam.

Ervaar jij klachten door het eten van deze groenten? Weet dan dat de reactie door iets anders veroorzaakt wordt. Knoflook, prei en ui bevatten anti-parasitaire stoffen. Verder zorgt de zwavel in deze groenten voor een reactie op een bacteriële overgroei. Het zijn dus niet de groenten die de klachten veroorzaken maar de aanwezigheid van pathogenen. Hoe dit precies zit en wat jij kunt doen om je darmen tot herstellen leer je in een begeleidingstraject.

De aanpak van Crohnproof
Tijdens het begeleidingstraject leer je hoe je lichaam werkt. Je leert wat de oorzaak is van brandend maagzuur, van pijnlijke krampen in je buik en waarom je steeds diarree of obstipatie hebt. Natuurlijk leer je ook welke voedingsmiddelen je maag en darmen belasten. Waarom de reacties ontstaan die jij in je lichaam voelt en wat jij kunt doen om je gezondheid te herstellen.