IBD: Colitis Ulcerosa en de ziekte van crohn

Omdat de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa veel gelijkenissen hebben, worden ze beiden op deze pagina beschreven. De verzamelnaam is IBD – Inflammatory bowel disease of in het Nederlands chronische inflammatoire darmziekte. In beide gevallen is er sprake van een chronische ontsteking en worden ze omschreven als chronische darmziekte of auto-immuunziekte.

Wat is Colitis Ulcerosa?
Bij Colitis Ulcerosa is er sprake van een chronische ontsteking van de dikke darm en/of endeldarm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies dat zich aan de binnenzijde van je darm bevindt. Bij Colitis Ulcerosa is de ontsteking altijd aaneengesloten.

De symptomen van Colitis Ulcerosa:
-Diarree, vaak met bloed en slijm
-Buikpijn
-Vermoeidheid
-Gewichtsverlies
-Valse aandrang
-Een opgezette buik
-Misselijkheid en minder eetlust
-Koorts

Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is bekend als chronische darmziekte of auto-immuunziekte. De ziekte kenmerkt zich door een chronische ontsteking in de slijmvliezen van het volledige spijsverteringssysteem die van mond tot kont kan ontstaan.
De klachten die ervaren worden hangen af van de plaats en ernst van de aanwezige ontsteking(en). De ziekte wordt het meest vastgesteld bij mensen tussen 15 en 30 jaar, waarbij het vaker vrouwen treft dan mannen.

De symptomen van de ziekte van Crohn:

-Diarree vaak met bloed en/ of slijm
-Buikpijn
-Een opgezette buik
-Vermoeidheid
-Gewichtsverlies
-(Valse) aandrang voelen
-Koorts
-Aften in de mond
Klachten die kunnen samengaan:
-Ontstoken en pijnlijke ogen
-Huidklachten zoals eczeem of psoriasis
-Ontstoken en pijnlijke gewrichten (Artritis)
-Diverse andere lichamelijke klachten

Wat is het verschil tussen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa?
Realiseer je dat de diagnose gesteld wordt aan de hand van een geconstateerde ontsteking in je spijsverteringskanaal. De ontsteking komt voort uit een reactie van je lichaam. De ontsteking ontstaat nooit zonder reden. Met de tijd kan de ontstekingsreactie veranderen, waardoor een andere diagnose gesteld wordt. In basis blijft het een ontstekingsreactie van en in je lichaam.

De verschillen in diagnose:
– Bij Colitis Ulcerosa is er sprake van een ontsteking in de
slijmvlieslaag. Bij de ziekte van Crohn is de darmwand dieper ontstoken.
– Bij Colitis Ulcerosa beperkt de ontsteking zich tot de dikke darm en/of de endeldarm. De ontsteking is altijd aaneengesloten.
– Bij de ziekte van Crohn kunnen ontstekingen voorkomen in het gehele spijsverteringskanaal. Er kunnen meerdere ontstekingen op verschillende plaatsen actief zijn.

De reguliere aanpak:
Vaak wordt gekozen voor een behandeling met immuun-onderdrukkende en ontstekingsremmende medicatie. Deze keuze is gebaseerd op de visie dat het immuunsysteem de chronische ontstekingen veroorzaakt.

Helaas biedt medicatie geen structurele oplossing. Het onderdrukken van het immuunsysteem is enkel “symptoombestrijding”. De bron van het probleem wordt niet aangepakt. Dit heeft tot gevolg dat wanneer men stopt met medicatie, het een kwestie van tijd is tot de ontstekingsreactie en de klachten terugkomen.

Hoe ontstaan Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn?

Voeding:
Ons westerse voedingspatroon bestaat voornamelijk uit granen, zuivel en suikers. Door de industrialisering van onze voedingsvoorziening is de kwaliteit van de voeding erg achteruitgegaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse geur- kleur- en smaakstoffen die ons lichaam erg belasten. Een gebrek aan goede voedingsstoffen draagt bij aan het verval van het lichaam en gezondheid.

Stress:
We leven tegenwoordig onder grote stress. Veel mensen hebben hoge verwachtingen van zichzelf. We hebben een drukke baan of studie, sporten, willen naar familie en vrienden en in de uurtjes die resteren moeten nog allerlei andere dingen gedaan worden.

Mogelijk is er nog een financiële schuld of vrees voor de blauwe envelop. Je laatste post op de social media had toch echt te weinig likes. Je hebt alweer een leuk feestje moeten missen omdat je naar dat andere feestje was. En ’s nachts lig je met je vijand in hetzelfde bed.

Ons stresssysteem is gemaakt voor kortstondige stress. Het is bedoeld zodat jij jezelf in veiligheid kan brengen wanneer je in levensgevaar bent. Voor een korte actie is het zeer effectief. Maar wanneer je continu onder stress leeft heeft dit grote gevolgen voor de werking van de spijsvertering en andere organen in je lichaam. Wil je meer weten over wat stress met je lichaam doet? Kijk dan bij de artikelen op de nieuwspagina.

Chronische ontsteking door pathogenen:
In de praktijk blijkt zowel bij mensen met Colitis Ulcerosa als de ziekte van Crohn dat pathogenen bijdragen aan het ontstaan van de chronische ontsteking. Pathogenen zoals Candida, een parasiet of een bacteriële overgroei verstoren de spijsvertering en beschadigen de darmwand.

Een verstoorde spijsvertering zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die je eet minder beschikbaar worden voor je lichaam. Door dit gebrek kan je lichaam minder goed functioneren. Daarbij zorgt de continue aantasting en beschadiging van je darmwand dat je immuunsysteem reageert. Dit gebeurt middels een ontstekingsreactie en leidt na verloop van tijd tot een chronische ontsteking. De ontsteking waarvan beweerd wordt dat jij er nooit meer vanaf komt.

Wil jij leren hoe jij je lichaam kunt herstellen?