Het IBD-protocol

Wat is het IBD-protocol:
Het IBD-protocol is een begeleidingstraject dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met de chronische darmziekten Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. 

Zo beginnen we:
Om een goed beeld van je te krijgen beginnen we ieder begeleidingstraject met een intakegesprek, ontlasting- en bloedonderzoek. Zo weten we wie je bent, welke klachten je ervaart en wordt inzichtelijk hoe je darmen, je spijsvertering en andere organen in je lichaam functioneren. Met deze informatie beginnen we aan het traject zodat we je efficiënt en doelgericht kunnen begeleiden. Je komt immers voor resultaat.

De 3 fasen van het IBD-protocol

Fase 1
In het eerste gedeelte van je begeleidingstraject leer je wat het effect is van voeding op je lichaam. De gezondheid van je darmen wordt voornamelijk bepaald door de voeding die je dagelijks eet. Je leert welke voedingsmiddelen je darmen beschadigen en voor klachten kunnen zorgen en welke voedingsmiddelen juist een positief effect hebben op je gezondheid.

De meeste mensen ervaren binnen 14 dagen minder buikklachten, een regelmatigere stoelgang en meer energie door het toepassen van deze kennis.

Fase 2
Vitaminen en mineralen zijn zeer belangrijk voor ons lichaam. Door ons huidige voedingspatroon en de manier waarop onze voeding wordt verbouwd hebben veel mensen een vitaminen en mineralen te kort. Deze te korten zorgen ervoor dat de systemen in je lichaam niet optimaal kunnen functioneren.

Om ervoor te zorgen dat je lichaam over de juiste voedingsstoffen beschikt om de aanwezige schade te herstellen en weer goed te functioneren leer je wat de belangrijkste vitaminen en mineralen zijn en hoe jij je gezondheid ermee ondersteund.

Fase 3 
Het laatste gedeelte van het begeleidingstraject wordt afgestemd op de uitslagen van het ontlasting- en bloedonderzoek. In je lichaam werken allerlei systemen samen die ervoor zorgen dat je de voedingsstoffen uit je voeding kunt gebruiken. Dit noemen we het spijsverteringssysteem. Door verschillende oorzaken kan er een onbalans in dit systeem ontstaan waardoor het minder goed functioneert. Dit kan al jaren gaande zijn voor je zelf ervaart dat er iets niet in orde is.

Hierbij kun je denken aan: weinig energie hebben, (wisselend) obstipatie of diarree, een (chronische) ontsteking in je maag en/ of darmen, het voelen van aandrang en vaker naar het toilet voor ontlasting. Ook huidklachten zoals eczeem, psoriasis en een depressie hebben te maken met problemen in je darmen.

Onderzoeken 
Doorgaans geven het bloed- en ontlastingsonderzoek voldoende informatie om je effectief te begeleiden. Als je dit wenst kunnen er nog diverse andere onderzoeken worden ingezet zoals: een allergietest tot wel 270 verschillende stoffen en voedingsmiddelen. DNA-onderzoek, een zware metalentest, een omega 3 – 6 ratiotest en diverse aanvullingen op het ontlastingsonderzoek

Een basis ontlastingsonderzoek geeft inzicht in:
-Hoe je spijsvertering werkt (belangrijk voor het kunnen verteren van voeding).
-De samenstelling van je darmflora.
-Of er pathogenen aanwezig zijn zoals; ongewenste bacteriën, parasieten, schimmels of gisten zoals Candida. De aanwezigheid van pathogenen kan tot spijsverteringsproblemen en ontstekingen lijden. 
-Ontstekingswaarden in je ontlasting.
-De kwaliteit en doorlaatbaarheid van je darmwand. 

Klik hier voor meer informatie over ontlastingsonderzoek.  

Het resultaat

Tijdens het begeleidingstraject leer je wat jij kunt doen om rust in je buik te krijgen, je darmgezondheid te herstellen en je lichaam weer gezond te maken. Gemiddeld duurt het begeleidingstraject 6 maanden. In deze periode nemen we rustig de tijd om begrijpelijk uit te leggen welke complexe systemen in je lichaam plaatsvinden en welk effect je voeding en de verschillende vitaminen en mineralen op deze systemen hebben. Door het toepassen van deze kennis krijg je controle over je gezondheid zodat je weer echt lekker kunt leven zonder dat darmklachten je tegenhouden.

Plan een kennismakingsgesprek 

Wil je bespreken welke begeleidings mogelijkheden we aanbieden? Plan nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek. Vul onderstaand contactformulier in en geef aan wanneer we jou het beste kunnen bereiken. We nemen dan kosteloos contact met je op.

Vul hier je gegevens in: