Hoe ga je om met een chronische darmziekte?

In juni 2015 kreeg ik, Jeroen le Duc van de internist te horen dat ik de ziekte van Crohn had. Bij een vervolgafspraak zouden de medicijnen worden besproken die ik hiervoor kon nemen.
De internist heeft mij nooit weer gezien.

Door mijn eigen weg te gaan, veel onderzoek te doen en mijn eigen lichaam als experiment te gebruiken heb ik een leefstijl en dieet ontwikkeld waardoor ik zes maanden na diagnose weer pijn- en klachtenvrij leefde en dat nog altijd doe.

Bij medisch specialisten is weinig bekend over het effect dat voeding heeft op ziekten en zo ook jouw klachten. Begrijp me niet verkeerd, we kunnen absoluut niet zonder deze specialisten. Wel is het zo dat zij heel goed zijn in acute zorg maar nog maar weinig weten of de behandelingsmogelijkheden van chronische ziekten.

Uit onderzoek gehouden door Crohnproof onder mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is gebleken dat bij 95% van de ondervraagden enkel het aanbod van medicijnen is gedaan.

Naast de verschillende bijwerkingen die medicijnen kunnen hebben is het grote nadeel van medicijngebruik dat het enkel de klachten en symptomen onderdrukt. Volledige genezing is op deze wijze niet mogelijk. Omdat de oorzaak van de ziekte niet wordt verholpen kan deze ook na jaren van remissie weer actief worden.

Het verloop van de ziekte is hierdoor onvoorspelbaar, met als mogelijke gevolgen het herhaaldelijk krijgen van opvlammingen, energieverlies en voort sluimerende ontstekingen in het lichaam. Hierdoor loop je een verhoogde kans dat een operatie onvermijdelijk wordt, met als gevolg dat een gedeelte van je darmen wordt verwijderd en soms enkel nog een stoma een oplossing biedt. Verder heb je door het voort sluimeren van de ontstekingen kans op het ontwikkelen van darmkanker. Het onderdrukken van de klachten en symptomen is iets wat geen structurele oplossing biedt en in de toekomst tot grotere problemen kan leiden.

Door het volgen van een specifiek dieet zorg je ervoor dat de belastende voedingsmiddelen geen verdere beschadigingen in je darmen kunnen aanbrengen en dat de ontstekingen uitdoven. Hierdoor krijg je grip op je ziekte en kan je gezondheid zich weer herstellen.

Benieuwd wat Crohnproof voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

 

Jeroen le Duc
Orthomoleculair voedingscoach
Crohnproof

Kernwoorden: chronische darmziekten, chronische darmklachten, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, prikkelbaar darmsyndroom, auto-immuunziekte