Tijdens deze mooie zomerse dagen ervaren veel mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa meer klachten door de hitte. Zo benoemen ze dat ze futloos zijn, hoofdpijn hebben, het liefst de hele dag binnen blijven waar het nog enigszins koel is en dat ze meer buikklachten ervaren.

 

Het is voor de hand liggend om te zeggen dat je een hoedje kunt opzetten, dat je er goed aan doet om tijdens het heetst van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw of binnen te blijven en dat het belangrijk is om voldoende te drinken.

 

Maar juist in dat “voldoende drinken” zit gedeeltelijk het euvel waardoor je tijdens de warme zomerdagen meer klachten kunt ervaren. Bij mensen met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en andere aanverwante darmklachten heeft het lichaam doorgaans een gebrek aan belangrijke lichaamseigen mineralen. 

Mineralen zijn van invloed op de waterhuishouding in je lichaam. 

Je lichaam zal er altijd voor zorgen dat er een veilige balans is tussen de vochtstatus in je lichaam in verhouding tot de aanwezige mineralen. Bij veel mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa blijkt dat het lichaam gedemineraliseerd als mogelijk gevolg van een verminderde opnamecapaciteit in de darmen.

 

Bij een gebrek aan mineralen is je lichaam niet in staat om voldoende vocht op te nemen en vast te houden. Je drinkt het wel, maar het verlaat snel via je nieren als urine weer je lichaam. Wanneer je lichaam dusdanig is uitgedroogd dat dit een gevaar vormt moet je lichaam zelf in actie komen. Dit doet het lichaam via een ontsteking. Bij een ontstekingsproces ontstaat onder andere vocht. Op deze manier kan jouw lichaam zichzelf van vocht voorzien wanneer je (onbewust) staat uit te drogen.

Als je ontstekingsklachten tijdens deze warme dagen toenemen wees je er dan van bewust dat je lichaam zelf de ontstekingen kan starten als reactie op uitdroging van je lichaam. 

Hoe los je dit op? 

Als je lichaam te weinig mineralen heeft zijn dranken zoals water, sappen en thee slecht beschikbaar voor je lichaam. Door ¼ theelepel Keltischzeezout of Himalayazout toe te voegen aan 1 liter water zorg je ervoor dat het water voldoende mineralen bevat. Hierdoor wordt het beter beschikbaar voor je lichaam en zorg je er tegelijk voor dat je lichaam gemineraliseerd wordt waardoor het zichzelf beter kan hydrateren. 

 

Het voordeel van een beter gehydrateerd lichaam of eenvoudig gezegd meer vocht kunnen vasthouden is dat de ontstekingen die door uitdroging zijn ontstaan weer tot rust komen. Een ander voordeel is dat je lichaam beter in staat wordt om de temperatuur te regelen. 

Als voorbeeld: een klein zwembadje is tijdens de zomer zo warm en in de winter snel afgekoeld. Het IJsselmeer heeft lange tijd nodig voordat het is opgewarmd en zo duurt het ook lang tot het is afgekoeld. Op een kleiner niveau gebeurt dit ook in je lichaam. Meer vocht in je lichaam zorgt ervoor dat je de temperatuur beter kunt regelen. Tijdens warme zomerse dagen zul je het minder snel heet hebben, tijdens koude dagen minder koud. 

 

Zout is toch slecht voor je? 

De laatste tijd is er veel in het nieuws geweest over het zoutgebruik. Nu vraag jij je misschien af, kan het geen kwaad om extra zout toe te voegen aan mijn water? Het zout dat in onze voedingsmiddelen verwerkt wordt is geraffineerd. Door dit proces bevat het hoofdzakelijk alleen natrium. De hoeveelheid geraffineerd zout en daarmee natrium zorgen voor problemen.

Keltisch zeezout en Himalaya zout zijn niet geraffineerd. Hierdoor bevatten ze nog alle natuurlijke mineralen en vormt het juist een aanvulling voor je lichaam en gezondheid.

 

Misselijk door het water

Sommige mensen worden misselijk na het drinken van water waar dit zout aan is toegevoegd. Dit is een teken van je immuunsysteem dat het meer beschikbaar worden van het water een gevaar voor je lichaam geeft. Dit heeft te maken met de verhouding tussen water en mineralen in je lichaam en kun je oplossen door het zout hoger te doseren of een theelepeltje ervan in te nemen. Zo krijg je een andere balans tussen de mineralen en het water.

 

Weet jij iemand die voor wie dit artikel van belang kan zijn? Deel het op social media of stuur het even door. Zo zorg je ervoor dat anderen de heette zomer ook beter door kunnen komen.