Libje mei de sykte fan Crohn. Mei sûn iten en in strang dieet is it te dwaan. Dit is it ferhaal fan Jeroen le Duc fan It Hearrenfean. In pear jier lyn waard by him dizze groanyske ûntstekking fan de terms konstatearre. Le Duc joech de moed net ferlern, gie sels op ûnderstik út en wol no meipasjinten helpe.

Luister hier naar het radiofragment: 

De aankondiging is in het Fries, het interview zelf is in het Nederlands. 

In pear jier lyn krige Le Duc, partner fan mearfâldich olympysk kampioen Jorien ter Mors, ûnder in wurktsjinst by de Nederlandse Spoorwegen in stek yn de búk. “Een onwijs heftige. Eentje waarvan je denkt: wow, wat gebeurt hier? Na een paar seconden was het ook weer weg. Vreemd, dacht ik, maar het kan een foutje van het lijf zijn.”

It bleau net by dy iene stek. Der wie mear oan de hân. De sykte fan Crohn, sa die bliken. In slimme sykte, wit Le Duc. “Ze kunnen met medicijnen de symptomen stabiel krijgen, maar als je pech hebt en de ontsteking komt niet onder controle, dan kan het ook gebeuren dat een deel van je darmen moet worden verwijderd, dat je uiteindelijk zelfs een hele darm verliest of met een stoma moet lopen.”

Sels op ûndersyk út

Fia de húsdokter kaam Le Duc by de ynternist terjochte, mar yn stee fan in twadde ôfspraak gie Le Duc sels op ûndersyk út. “Ik wist: ik heb de ziekte van Crohn en vanuit daar ging ik zelf op zoek. Zo heb ik gezocht naar voeding in relatie tot chronische darmziekten en in relatie tot de ziekte van Crohn. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat in granen gluten zitten en die hebben een negatief effect op je darmen.”

Le Duc socht út watfoar iten wol en net goed foar syn termen wie. “Ik ben gewoon gaan zoeken naar wat werkt voor mij en wat een positief effect heeft op de klachten die ik heb en stelde een dieet samen. De basis daarvan is glutenvrij. Ook neem ik bijvoorbeeld geen melkproducten.”

Le Duc is no frij fan klachten. “Ik zit lekker in mijn energie en kan doen en laten wat ik wil. Ik heb geen buikpijnen geen steken, maar de ziekte van Crohn is technisch gezien een ongeneeslijke chronische darmziekte.”

Crohnproof

Yn 2017 begûn Le Duc it bedriuw Crohnproof om meipasjinten te helpen. “Op het moment doe ik dat puur begeleidend. Het bedrijf is aan het groeien. Ik heb mooie plannen voor de toekomst, maar daarvoor moet er wel aanwas zijn. Er zijn inmiddels tientallen mensen waarmee ik samenwerk. Ook in het buitenland. Het bedrijf is niet alleen op voeding gericht, maar op vitaminen en mineralen, de supplementen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.”