Chronische darmziekten

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kenmerkt zich door een chronische ontsteking in het maag-darmkanaal. Deze ontsteking kan ontstaan in de slijmvliezen van het volledige spijsverteringssysteem, dus van mond tot kont. De symptomen/ klachten die worden ervaren hangen af van de plaats en ernst van de aanwezige ontsteking(en). De ziekte wordt het meest vastgesteld bij mensen tussen 15 en 30 jaar, waarbij het vaker vrouwen treft dan mannen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn:
-Diarree vaak met bloed en/ of slijm
-Buikpijn
-Een opgezette buik
-Vermoeidheid
-Gewichtsverlies
-(Valse) aandrang voelen
-Koorts
-Aften in de mond

Klachten die kunnen samengaan:
-Ontstoken en pijnlijke ogen en/ of huid.
-Ontstoken, pijnlijke gewrichten (Artritis)

Oorzaak van het ontstaan van de ziekte van Crohn:
In tegenstelling tot wat veel organisaties en websites vermelden is het al jaren bekend hoe de ziekte van Crohn ontstaat. De ziekte ontstaat namelijk door een combinatie van ons westerse voedingspatroon, de gevolgen van industrialisering op onze voeding, leefstijlfactoren zoals emotionele en/ of fysieke stress en nog een aantal andere factoren.

De reguliere medische zorg is van mening dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Met die reden wordt de ziekte van Crohn omschreven als een auto-immuunziekte en krijgen mensen met de ziekte vaak immuun-onderdrukkende medicijnen voorgeschreven.

Deze medicatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt onderdrukt. Dit heeft als gevolg dat het verdedigingsmechanisme van het lichaam wordt ondermijnt waardoor je vatbaarder wordt griep en andere ongemakken.

Een auto-immuunziekte zoals de ziekte van Crohn kan 3 verschillende ontstaansgronden hebben. Het klopt dat het immuunsysteem betrokken is bij de reactie die in het lichaam ontstaat. De precieze oorzaak hiervan is afhankelijk van welke van de drie oorzaken de ontstaansgrond is. In geen van de gevallen biedt het onderdrukken van het immuunsysteem een duurzame oplossing. Het onderdrukken leidt enkel tot “symptoombestrijding” omdat de bron van het probleem niet wordt aangepakt. Dit heeft tot gevolg dat wanneer men stopt met het gebruik van de medicijnen dat de kans zeer groot is dat na verloop van tijd de reactie en daarmee de klachten weer zullen oplaaien.

Structurele aanpak:
Vanuit onze orthomoleculaire kennis leren we jou wat de ontstaansgronden van je darmziekte zijn en wat je kunt doen om deze onder controle te krijgen. Wil je meer weten over onze aanpak? Vul onderstaand contactformulier in voor een vrijblijvend (online video) kennismakingsgesprek.