Auto-immuunziekte

Door een samenloop van omstandigheden heb jij in je lichaam een auto-immuunziekte ontwikkeld. Op deze pagina lees je wat een auto-immuunziekte is en hoe deze kan ontstaan.

In de medische literatuur wordt een auto-immuunziekte als volgt omschreven:
Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen het eigen weefsels vormen. De auto-immuunziekten kunnen worden ingedeeld in orgaan specifieke en gegeneraliseerde auto-immuunziekten.

Je immuunsysteem:
Het immuunsysteem is betrokken bij het ontstaan van een auto-immuunziekte. Om te begrijpen wat er gebeurt is het belangrijk dat je weet wat het immuunsysteem is en hoe het werkt.

In je lichaam werken verschillende organen samen om te voorkomen dat ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten in je lichaam kunnen komen. Je huid vormt een fysieke barrière tussen de omgeving en je lichaam. Het maagzuur in je maag zorgt ervoor dat schimmels, virussen en bacteriën worden gedood die je door voeding binnenkrijgt en de slijmvliezen in je darmen en luchtwegen hebben op die plaatsen een beschermende rol.

Als een ziekteverwekker toch langs een van de barrières in je lichaam komt is het de taak van het immuunsysteem om ervoor te zorgen dat de indringer onschadelijk wordt gemaakt.

Waarom medicijnen geen duurzame oplossing bieden;
Bij een auto-immuunziekte wordt het immuunsysteem afgeschilderd als de boosdoener omdat het immuunsysteem ongecontroleerd reageert en het eigen lichaamscellen aanvalt. Artsen hebben voor dit probleem nog geen oplossing gevonden. Het enige dat zij kunnen doen is medicijnen voorschrijven die het immuunsysteem onderdrukken.

Door het gebruik van medicijnen die je immuunsysteem onderdrukken zal je (tijdelijk) verlichting voelen van je klachten. Het medicijngebruik en de onderdrukking van je immuunsysteem brengen echter een aantal gevolgen met zich mee;

Je immuunsysteem kan door verschillende factoren ontregelt raken waardoor het overactief reageert. In plaats van de focus op deze specifieke punten te richten wordt er in de reguliere zorg voor gekozen om je immuunsysteem te onderdrukken. Hierdoor kan je immuunsysteem je minder goed beschermen tegen andere ziekteverwekkers waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid en griep.

Het grote nadeel van deze methode is dat de medicijnen enkel de klachten en symptomen onderdrukken waardoor de bron van het probleem actief blijft in je lichaam. Als je stopt met het gebruik van de medicijnen is het een kwestie van tijd voor het probleem weer oplaait en de chronische ontsteking of auto-immuunreactie terug is. Dit zal veel mensen met een auto-immuunziekte bekend voorkomen.

De reden van energieverlies;
Het continu actief zijn van je immuunsysteem vraagt veel energie van je lichaam en zorgt voor energieverlies. Ook wanneer je je immuunsysteem met medicijnen onderdrukt wordt zal het er alles aan doen om zijn primaire taak, het beschermen van je lichaam uit te voeren.
Ook factoren zoals mogelijk verminderde opname van voedingsstoffen door de aanwezigheid van een ontsteking en de ontsteking zelf kunnen leiden tot energieverlies. Daar komen de mogelijke negatieve bijwerkingen van de medicatie nog bij.

Het is een vicieuze cirkel waar je niet aan kan ontsnappen als je dezelfde route blijft volgen.
Door te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en hoe het komt dat je immuunsysteem overactief is geworden wordt ook duidelijk wat je kunt doen om controle te krijgen over je gezondheid en het verloop van de ziekte.

De aanpak van Crohnproof:
Bij Crohnproof doen we niet aan symptoombestrijding. Bij ons leer je in begrijpelijke taal welk effect voeding heeft op je lichaam. Je leert wat de ontstaansgronden zijn van een chronische ontsteking in je darmen. Welke voedingsstoffen je lichaam belasten en de ontstekingsreactie actief kunnen houden. Hoe je ervoor zorgt dat je de chronische ontstekingsreactie van je immuunsysteem tot rust brengt en daarmee de ontsteking in je lichaam dooft.

Samen aan het werk:
Bij Crohnproof kun je deelnemen aan de consulten via een online video verbinding. Of je nou thuis, onderweg of op kantoor bent. Onze consulten zijn overal ter wereld beschikbaar. Natuurlijk mag je ook naar Heerenveen komen om samen om tafel te zitten. Ben je benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen?

Maak nu een afspraak en leer wat jij kunt
doen om grip op je gezondheid te krijgen!

Maak een afspraak