Auto-immuunziekte

Hoe ontstaat een auto-immuunziekte?
Het immuunsysteem is betrokken bij het ontstaan van een auto-immuunziekte. Om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt is het belangrijk dat je weet wat het immuunsysteem is en hoe het werkt.

In de medische literatuur wordt een auto-immuunziekte als volgt omschreven:
Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen het eigen weefsels vormen. De auto-immuunziekten kunnen worden ingedeeld in orgaan specifieke en gegeneraliseerde auto-immuunziekten.

Je immuunsysteem
In je lichaam werken verschillende organen samen om te voorkomen dat ziekteverwekkers in je lichaam kunnen komen. Hierbij maken we onderscheid tussen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Hierna gezamenlijk benoemd als pathogenen.

Je huid vormt een fysieke barrière tussen je lichaam en de omgeving waarin je leeft. De taak van het maagzuur in je maag is om pathogenen te doden die via je voeding binnenkomen. De slijmvliezen in je longen, luchtwegen en darmen zorgen daar voor bescherming.

Als er een pathogeen langs deze grenzen in je lichaam komt, is het de taak van het immuunsysteem om ervoor te zorgen dat de indringer onschadelijk wordt gemaakt.

Ontregeld immuunsysteem
Er zijn verschillende factoren waardoor je immuunsysteem ontregelt kan raken met een chronische ontstekingsreactie tot gevolg. Bij Darmspecialist richten wij de behandeling op het herstellen van je lichaam en het immuunsysteem.

Factoren die van invloed zijn:
-Een gebrek aan goede voedingsstoffen
-Belastende voedingsmiddelen
-Zware metalen belasting
-Hoog ontstekingspotentiaal
-De aanwezigheid van pathogenen

De aanwezigheid van pathogenen
In de praktijk constateren we bij mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa  zeer regelmatig de aanwezigheid van pathogenen zoals Candida of een parasiet. Deze verstoren de werking van je spijsvertering waardoor voedingsstoffen minder beschikbaar worden voor je lichaam. Hierdoor ontstaat een gebrek aan voedingsstoffen.

Verder zorgen deze pathogenen voor aantasting van je darmwand. Om je lichaam te verdedigen reageert je immuunsysteem met een ontstekingsreactie. Als dit langer dan 42 dagen duurt spreken we van een chronisch ontstekingsproces. Vervolgens krijg jij na verloop van tijd de diagnose voor de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa met de mededeling dat je er nooit meer vanaf komt. Dat klopt, zolang je de bron van de immuun activatie niet aanpakt.    

Waarom medicatie geen duurzame oplossing biedt
Nu er een diagnose is gesteld wordt je immuunsysteem afgeschilderd als de boosdoener. Het zou ongecontroleerd reageren en eigen lichaamscellen aanvallen. Regulier hebben ze voor dit probleem nog geen oplossing gevonden. Het enige dat artsen kunnen doen, is medicatie voorschrijven die het immuunsysteem onderdrukt en de ontstekingsreactie remt.

Door het gebruik van deze medicatie zul je (tijdelijk) verlichting voelen van je klachten. Het grote nadeel van deze methode is dat de medicatie enkel de klachten en symptomen onderdrukt. De bron van het probleem blijft actief in je lichaam. Als je stopt met de mediatie is het een kwestie van tijd voor de chronische ontsteking of auto-immuunreactie terug is. Dit zal veel mensen bekend voorkomen.

Gevolgen van immuun onderdrukkende medicatie
Onderdrukking van je immuunsysteem brengt een aantal gevolgen met zich mee. Je immuunsysteem is namelijk verantwoordelijk voor het beschermen van je lichaam en tal van andere belangrijke processen in je lichaam. Wanneer het deze functies niet goed kan uitoefenen word je vatbaarder voor andere ziekteverwekkers en ziekteprocessen.

De reden van energieverlies
Een chronische activatie van je immuunsysteem vraagt veel energie van je lichaam. Dit zorgt voor energieverlies. Ook wanneer je je immuunsysteem met medicijnen onderdrukt zal het er alles aan doen om zijn primaire taak, het beschermen van je lichaam uit te voeren.

Het is een vicieuze cirkel waar je niet aan kan ontsnappen als je dezelfde route blijft volgen. Door te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt, waarom je immuunsysteem chronisch is geactiveerd, wordt duidelijk wat je kunt doen om controle te krijgen over je gezondheid en het verloop van de ziekte.

Wil jij leren hoe jij je lichaam kunt herstellen?